Hej!


I Sverige konsumerar vi flitigt och det kräver stora resurser. De växthusgaser som släpps ut vid nyproduktion kan enkelt minimeras genom att handla begagnat. Något annat som vi kan göra för att minska vårt klimatavtryck är att förlänga livslängden på föremål som vi redan har köpt. Det gäller särskilt de föremål som är stora miljöbovar. Här nere listar vi fem saker som alla bör förlänga livslängden på. 


Först och främst har vi jeans på listan. Det krävs cirka 11 000 liter vatten för att tillverka ett par! Sedan tillkommer alla farliga kemikalier när jeansen ska färgas där de värsta färgerna är blå och svart. Generellt sker ungefär 80 % av kläders miljöpåverkan vid tillverkningen. Ta väl hand om dina jeans och sälj eller skänk dem vidare istället för att slänga dem.


En annan sak på listan är cyklar. Detta kan låta konstigt då det är ett mycket bra och utsläppsfritt transportmedel! Men dessvärre tillverkas cyklar av energikrävande råvaror som stål och aluminium. De håller dock väldigt länge och kan enkelt säljas vidare till någon annan när du inte är i behov av din cykel längre. 


Sedan har vi mobiltelefoner som vid tillverkningen både kräver miljöfarlig cyanid och arsenik. Dessutom innehåller de olika metaller som orsakar flera konflikter i Centralafrika, som penningtvätt och brott mot mänskliga rättigheter. Mycket av det material som telefonen är tillverkad av återvinns sällan, därför är det viktigt att du säljer vidare din gamla telefon.


Skinnsoffor är det fjärde föremålet som vi bör förlänga livslängden på. För att tillverka dessa krävs stora mängder mat till kossor som sedan släpper ut farlig metangas vilket påverkar klimatet. Utöver detta krävs det material som stål och träd för soffans stomme och dessa träd måste växa i minst 50 år innan de kan användas! Skinn är ett slitstarkt material och håller i flera år, därför är det enkelt att sälja soffan vidare när du inte längre vill ha kvar den.


Till sist har vi vitvaror, de drar mycket energi vid både tillverkningen och återvinningen då de består av stål, plast och färg. Det är dock viktigt att komma ihåg att om din kyl eller frys har mer än 10 år på nacken är det bättre att de lämnas till en återvinningscentral än att de säljs vidare. Detta för att de kan dra onödigt mycket el och innehålla miljöfarliga ämnen. 


Följ Treddy på våra sociala kanaler för att ta del av mer spännande information!


Allt gott!